Splitleer

Uit Leder-info.nl

Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

Het begrip "splitleer"

Als een huid of een vel over het gehele gebied in meerdere lagen opgedeeld is, noemt men dat splitleer. Vaak wordt dikker leer - met name van het rund, dat een dikte van 5 tot 10 milimeter heeft - gespleten. De resulterende lagen noemt men nerfsplit (uitwendige split), vleessplit (onderste split) en bij zware huiden kan er ook een kernsplit (middensplit of tussensplit) zijn. Het naar onder afgespleten leer is aan beide zijden ruw zoals de rug van leer.


Lederquerschnitt-04.jpg

Het leer wordt gespleten. Boven is de nerfsplit en onder de vleessplit.

 

Het meest waardevol is de nerfsplit. De vezeltructuur is in de bovenste laag veel dichter en daardoor beter bestand tegen scheuren. Het wordt op dezelfde manier als gladleer verwerkt.

Na het verlaten van de leerlooierij wordt het begrip nerfsplit niet meer gebruikt. De leerhandelaar gebruikt vervolgens naar de consument toe begrippen als gladleer, anilinelee, nappa enz. Het begrip "split" gaat in samenhang met de nerfzijde niet meer op. De onderste nerf met de twee ruwe zijdes wordt dan ook niet meer als "vleessplit", maar als "splitleer", "splitvelours" of "veloursleer" of met de generieke term suède aangeduidt. Om de leersoorten voor een leek begrijpelijk te maken, is dit een goede zaak. Daardoor is het duidelijk dat wanneer het begrip "split" voorbij komt, het over de altijd minder stabiele onderste laag gaat.

In de kleding-sector zijn varkenvelours of geitenvelours de meest voorkomende soorten suède. Varkenvelours is meestal iets stijver en minder scheurvast dan geitenvelours. Daarom is geitenvelours duurder.

In de schoenen-sector, in het bijzonder bij sportschoenen, wordt splitleer veelgebruikt vanwege de ademende werking.

In de meubel-sector wordt splitleder meestal bekleed, zodat het eruit ziet als nerfslpit. Men noemt dit leer dan "gestempeld splitleer" of "PU-leer". Bij gestempeld splitleer wordt op het leer een bindmiddel gedaan en vervolgens met een korrel gekenmerkt. In het geval van PU-leer wordt een kunststoffolie over het splitleer gedaan.

In het dagelijks leven wordt splitleer in de meubel-sector vaak niet goed verklaard. Het meeste leer wordt wordt verkocht benoemd alszijnde "genuine leather". Vaak ontbreekt de aanduiding splitleer. Deze valse verklaringen is misleiding van de consument.

Het splijten van leer

Spalten-Rindsleder-002.jpg Fleischseite-001.jpg Veloursleder-001.jpg

Figuur 1: Rundleer wordt meestal in minstens twee lagen geslpleten. - Figuur 2: "Nerfsplit met haar.

Figuur 3: De vleessplit is aan beide zijden ruw. Na het verlaten van de leerlooierij wordt het als "veloursleer" of "splitleer" omschreven.

 

Leder-spalten-01.jpg Leder-spalten-messen-01.jpg

Figuur 1: Splitmachine in de leerlooierij. - Figuur 2: Dikte controle van het leer.

Verwekt splitleer

Er zijn veel gebieden waar splitleer het best tot zijn recht komt. In schoenen, kleding of tassen wordt splitleer traditioneel probleemloos verwerkt. In de meubel-sector wordt splitleer verkocht alszijnde glad leer, wat tot grote frustatie leidt bij de klant. Er zijn ook meubels van hoogwaardige kwaliteit, waar het splitleder als veloursleer verwerkt wordt.


Turnschuhe-Veloursleder-001.jpg Veloursleder-Sessel-50er-Ja.jpg

Figuur 1: "Splitleer" vind je bij ieder huishouden in de schoenenkast. - Figuur 2: Een veloursleren stoel uit de jaren '50.

Gecoat splitleer

Spaltleder-Pu-Folie01.jpg PU-Leder-M-002.jpg Pu1.jpg

Figuur 1 en 2: Voor de verplichte aanduiding van "gecoat leer" moet de dikte van de coating minimaal 0,15 mm zijn. - Figuur 3: Typisch PU-Leder-look

Splitleer schade

PU-bricht-005.jpg Spaltriss.jpg Spalt1.jpg

Splitleer is duidelijk gevoeliger voor scheuren dan nerfzijde verwerkt leer.

Spalt2.jpg

Bij beschadiging van de nerfzijde van leer is het oppervlak in de eerste fase van slijtage glad.

Verdere informatie

Splitleer in de leerlooierij


Copyright Fotos, video's en tekst © www.leder-info.nl

Persoonlijke instellingen