PU-leer

Uit Leder-info.nl

Ga naar: navigatie, zoeken

PU-leer valt onder splitleer, het heeft een polyurethaan coating om het er uit te laten zien als een nerfleder. Meestal heeft PU-leer een glazend oppervlak en een antiek uiterlijk. PU-leer wordt voor meubelleer gebruikt.

In de meubel winkels wordt het onder meer als "Bycast leer", "PU-leer", "polyurethaan gecoat leer" of (ten onrechte) als pull-up leer verkocht. (Pull-up leer verwijst naar een soort van vetleer.

Er wordt ook kunstleer verkocht dat er hetzelfde uitziet als PU-leer. Ook dit kunstleer heeft een oppervlak van 100% Polyurethaan.

Het voordeel van PU-leer is de prijs. Splitleer is goedkoop, maar in de regel niet bijzonder duurzaam. En vaak zie je al na enkele jaren beschadigingen. Daar komt nog bij dat het niet goed ventileert. Door de sterke coating is het leer "kouder" en blijft het meer aan de huid plakken dan niet gecoat leer.

Meestal wordt de term PU-leer niet voldoende verklaard. In de meubelindustrie wordt er vaak niet op gewezen dat dit type leer een splitleer is en niet een nerfleer. Dit is echter wel verplicht en kan in de garantieperiode worden genoemd als reden voor een klacht. Er is PU-leer waarvan de dikte van het plastic folie dikker is dan 0.15 mm. In dit geval moet dit leer worden gedefinieerd als "bekleed splitleer" of als "bekleed leer" met de toevoeging splitleer. Voor leken is het controleren van de laagdikte nauwelijks mogelijk.


Pu1.jpg PU-Leder-002.jpg PU-Leder-003.jpg

Bycast4.jpg

Typisch PU-Leren meubelen - Op het eerste gezicht als dat van een nerfleer

 

PU-Leder-M-001.jpg PU-Leder-M-002.jpg

PU-Leder-M-003.jpg Bycast2.jpg

Foto 1 en 2: splitleer met folie - Foto 3: Uitstekend folie -

Foto 4: Microscopische vergroting van het oppervlak van een PU-leer. De donkere vlekker zijn luchtbellen in de plastic coating.

 

Inhoud

Veel voorkomende schade in PU-leer in de meubelsector

Vaak komt schade op op het met folie omhulde splitleer al na enkele jaren. Typsich is het doorscheuren van het folie in het gebied waar het belast wordt, dit gebeurd wanneer het splitleer te zwak is en het te veel rekt. Veel voorkomend is ook het scheuren van het folie waar haar- en huidcontact is. Het folie wordt daar dof, kleverig en soms witachtig. Het is vrijwel niet mogelijk om het te repareren of te reinigen, het meubilair is onherstelbaar beschadigd.

PU-Leder met problemen van loslatende coating

PU-Schichtabloesung-001.jpg PU-Schichtabloesung-002.jpg PU-Schichtabloesung-003.jpg

Soms laat bij PU-leer de coating gedeeltelijk of volledig los van het splitleer

PU-Leer met problemen van verplaatsing van de coating

PU-Verschiebung-001.jpg PU-Verschiebung-002.jpg PU-Verschiebung-003.jpg

PU-Verschiebung-004.jpg PU-Verschiebung-005.jpg PU-Verschiebung-006.jpg

Soms verschuift bij PU-leer de coating in het contact gebied met huid of haar

PU-Leder met problemen van verschuiving van de coating bij het gebied waar het hoofd rust

PU-Kopf-001.jpg PU-Kopf-002.jpg PU-Kopf-003.jpg

PU-Kopf-004.jpg PU-Kopf-005.jpg PU-Kopf-006.jpg

PU-Kopf-007.jpg PU-Kopf-008.jpg PU-Kopf-009.jpg

Soms wordt bij PU-leer het gebied waar contact is met haar dof, kleverig of witachtig

PU-Leer dat door gebrek aan elasticiteit van het splitleer scheurt

PU-bricht-001.jpg PU-bricht-002.jpg PU-bricht-003.jpg

PU-bricht-004.jpg PU-bricht-005.jpg PU-bricht-006.jpg


Man muss davon ausgehen, dass die Branche die vielen Schäden in Kauf nimmt. Häufig kommt es zu diesen Schäden nach 2-4 Jahren, also nach der Gewährleistung. Man kann daher immer nur raten, auf diese beschichteten Spaltleder zu verzichten und sich beim Kauf im Kaufvertrag bestätigen lassen, dass es kein "Spaltleder" oder "beschichtetes Spaltleder" ist, da es meist nicht explizit angegeben wird, entgegen der Kennzeichnungspflicht.

Meer informatie

 

Copyright fotos en tekst © www.leder-info.nl - Alle rechten voorbehouden

Persoonlijke instellingen