Leeronderhoud

Uit Leder-info.nl

Ga naar: navigatie, zoeken

Elk leren product heeft zijn eigen onderhoudsinstructie. Het hangt ervan af hoe het leer geproduceerd is, hoe het verwerkt is, waarvoor het wordt gebruikt, hoe oud het is en niet onbelangrijk hoe intensief het gebruikt wordt en in hoeverre het dus aan slijtage en milieu invloeden blootgesteld wordt.

Lederreiniger-01.jpg Lederpflege-01.jpg

Op het gebied va leer reinigen of leeronderhoud is ontzettend veel aanbod, het is moeilijk om hier 1 juist middel aan te wijzen.

 

Bij een schoenleer hecht men bijvoorbeeld bij het onderhoud meer waarde aan een mooie glans en aan waterdichtheid. Terwijl dat bij autoleer weer moet past, waar het leer over het algemeen mat is en moet blijven. Hier moet de nadruk liggen op het behoud van de glansgraad en op de bescherming tegen slijtage en het voorkomen van vlekken en verkleuringen (vooral bij licht leer). Een oud autoleer moet weer eerder ingevet worden (tegen het bros worden van het leer) en een UV-bescherming tegen de schade veroorzaakt door de zon. Een ja van lamsvellen heeft weer behoefte aan ander onderhoud dan een gelakte leren tas of een paardenzadel.

Deze pagina is bedoeld om u op weg te helpen in de overvolle markt van leer verzorgingsproducten.

Inhoud

Huisrecept

Een fragment uit een huishoudtijdschrift. Dit soort huismiddeltjes zijn tegenover de moderne, gespecialiseerde verzorgingsproducten voor leer niet aan te bevelen.

Tijdens onze jarenlange ervaring met leer onderhoudsproducten hebben we al de meest bijzondere inside tips voor de verzorging van leer voorbij horen komen; van Nivea reinigingsmelk en volle melk tot wonderolie en olijfolie. Dergelijke inside tips hebben weinig nut op modern leer. Het vroegere plantaardig gelooid leer gebruikt voor zadel- en schoenleer was erg dik en robuust. Dit leer kon met bijna alles ingevet worden, dat het ingevet werd was het belangrijkste. Voordat de inside tip negatieve effecten vertoonde was de levensduur van het zadel of de schoen al verlopen.

Huidig leer is dunner, zachter en anders gelooid. Hierdoor heeft het een goed afgestemd onderhoud nodig. In de detailhandel vind u verschillende onderhoudsmiddelen van verschillende fabrikanten. Bij twijfel zijn deze in ieder geval altijd beter dan inside tips. Het destructieve effect van vetten en andere vloeistoffen, welke in leer viezig worden, moet u niet onderschatten.


Verzorgingsproducten in de handel

Er zijn veel verschillende verzorgingsproducten op de markt in diverse prijsklassen. Maar welke is geschikt voor uw leer? Klanten zeggen vaak uit angst voor verkeerd onderhoud van leer maar liever helemaal geen onderhoudsmiddelen te gebruiken. Dat kunt u in ieder geval beter niet doen, onderhoud met "goedkope" verzorgingsproducten is over het algemeen beter dan geen onderhoud. Bij twijfel kunt u een verzorgingsproduct altijd even testen op een stuk leer dat buiten het zicht valt.

Met name nieuw leer wordt maar zelden verzorgd. Op de noodzaak wordt, zoals eerder gezegd, in de winkel bijna nooit gewezen. Nieuw leer loopt dan wel niet het risico om uit te drogen en broos te worden, maar vooral lichtgekleurd leer vertoont snel zichtbare vlekken of gebruikssporen of in het ergste geval zelfs verkleuring door kleding. Om dergelijke problemen te voorkomen zijn er extra verzorgingsproducten die daarop afgestemd zijn.

Wanneer het gaat bijzonder waardevol leer gaat zal men eerder hoogwaardige onderhoudsmiddelen inzetten. Synthetische oliën in deze onderhoudsmiddelen worden niet viezig en vormen geen voedingsbodem voor bacteriën en schimmel. De levensduur van waardevol leer wordt hier duidelijk door verlengd. Onderhoudsproducten met synthetische oliën, vetten en aangevuld met UV-filters zijn vaak duurder maar ook wezenlijk effectiever.

Bij veel onderhoudsproducten is het belangrijk van tevoren een "proefmonster" te maken. Er zijn veel onderhoudsmiddelen met een sterke geur die bijvoorbeeld bij het verzorgen van schoenen niet storend zijn, maar op een jas, een tas, op meubelleer of in de auto heel onaangenaam kunnen zijn.

Verschillende onderhoudsproducten

Onderhoudsmelk

Onderhoudsmelk voor leer is in principe een emulsie van water en vetten/oliën met een lage viscositeit, die met behulp van een emulgator een gelijkmatige eigenschap verkrijgt en welke met een zachte doek gemakkelijk op het leer te brengen is. Het kan bovendien met hydraterende eigenschappen en andere additieven worden uitgerust, zoals een UV-filter tegen vervaging van de kleur, antioxidanten om het verval van het leer te stoppen of bijvoorbeeld Antiknarzadditive, om Störgeräusche te minimaliseren.

Onderhoudscrème

Vergeleken met onderhoudsmelk heeft onderhoudscrème een hogere viscositeit, also Festigkeit in ihrer Struktur auf, da sie Stabilisatoren enthält. Ansonsten handelt es sich aber auch hier um eine Emulsion. Vergeleken met behoud melk room op een hogere viscositeit, dat is kracht in zijn structuur, omdat stabilisatoren bevat. Anders is het echter ook een emulsie. Het effect is vergelijkbaar met betrekking tot de handhaving van melk. Een Body Lotion dringt het feit dat het dunner, dieper in de leer structuur een.

Leervet

In het bijzonder voor het onderhoud van schoenleer wordt leervet veel gebruikt, bijvoorbeeld op vasilinebasis, of op basis van dierlijke vetten. Vet heeft met name een hydrofobe (waterafstotend) en natuurlijk hydraterende werking, maar zijn alleen geschikt voor gedeckte glad leer. Wanneer het op leer met open poriën (ruw leer, anilineleer laat het niet te verwijderen vlekken en resten achter. De structuur van leervet is afhankelijk van de omgevingstemperatuur taai tot crème-achtig. Op grond van zijn hydraterende werking is leervet met name aan te bevelen voor leer dat in de buitenlucht wordt gebruikt. Autoleer en meubelleer heeft die sterk hydraterende werking alleen nodig bij oud leer.

Leerolie

Wanneer uw leer verhard en uitgedroogd is en u het leer moet inweken en impregneren met hydraterende middelen (ook belangrijk voor schoenzolen) is vloeibare leerolie de beste keuze. Ook hiervoor geldt dat dit alleen geschikt is voor gedeckt leer en niet voor leer met open poriën.

Sehr häufig wird strittig diskutiert, ob ein Fett oder ein Öl die beste Pflege für ein Leder ist. Häufig wird argumentiert, dass ein Lederfett die Poren schließen würde. Umgekehrt wird argumentiert, dass ein Lederöl das Leder "zu ölig" macht.

Zum Lederfett muss man anmerken, dass ein Lederfett ohne besonders zähe Harze und Wachse die Atmungsaktivität eines Schuhleders oder einer Motorradkombi kaum beeinträchtigt. Genausowenig "verölt" ein sparsam aufgetragenes Lederöl.

Bei einem alten, trockenen Leder macht es durchaus Sinn, eher ein Lederöl zu verwenden. Dieses ist flüssiger und dringt tiefer in die Fasern vor, die durch die Trockenheit bereits gelitten haben. Bei einem Neuleder ist es hingegen egal, ob ein Öl oder ein Fett sparsam aufgetragen wird. In solchen Fällen bleibt es dem Kunden überlassen, welches Produkt er vorzieht.

Sattelseife

Eine alkalische Seife, die historisch für die Reinigung von Sätteln, Riemen und ähnlichen Artikeln verwendet wurde. Heutzutage wird Sattelseite kaum noch verwendet und ist auch eigentlich nicht ideal für die Reinigung von Ledern. Leder selbst werden in der Gerberei im sauren Bereich produziert. Moderne Reiniger berücksichtigen das und sind idealerweise nicht stark alkalisch.

Sattelseife wird im Handel sowohl in flüssiger als auch in fester Form angeboten.

Balsam

Als Lederbalsam werden oft Pflegemittel für gedeckte Glattleder angeboten, die auf Basis von Harzen und Wachsen, etwa Bienenwachs, hergestellt wurden. Ihre Hauptwirkung besteht in der wasser- und schmutzabweisenden Beschichtung.

Produkte auf Harz- oder Wachsbasis dienen hauptsächlich der Imprägnierung. Daher sind diese Produkte eher für Außenleder geeignet. Die porenschließende Wirkung von Harzen und Wachsen, die Rückpolierbarkeit und insbesondere die knarzverstärkende Wirkung von Bienenwachs macht solche Produkte für den Fahrzeug- und Möbelbereich ungeeignet.

Schuhcreme

Siehe Hauptartikel: Schuhcreme

Schuhwichse

Siehe Hauptartikel: Schuhwichse

Lederpflege-Schuhe-01.jpg

Hochwertige Schuhpflegemittel

 

Die richtige Beratung

Nach den vielen Jahren, in denen sich das LEDERZENTRUM bereits mit der Entwicklung von Lederpflegemitteln beschäftigt, ist immer wieder festzustellen, dass es nicht das richtige Pflegemittel für alle Leder gibt. Jede Ledersorte ist anders gefärbt und versiegelt, wird der Sonne unterschiedlich ausgesetzt und wird unterschiedlich strapaziert. Manche Leder sind glatt, andere rau, manche glänzen und andere sind matt. Manche Leder werden der Witterung ausgesetzt. Zusätzlich muss man unterscheiden, ob ein Leder neu oder schon alt und gebraucht ist. Eigentlich muss man für jede Lederart und Sorte ein eigenes Pflegemittel entwickeln. Zum Glück lassen sich einige Gruppen zusammenfassen.

Letztendlich spielt die kompetente Beratung eine tragende Rolle. Es gibt nicht das beste Pflegemittel für Leder, sondern nur das richtige Pflegemittel für ein spezielles Leder oder für ein spezielles Lederproblem.

Das LEDERZENTRUM hat seine langjährigen Erfahrungen mit der Pflege und Restauration wertvoller Leder in umfangreiche Informationstexte gefasst, die kostenlos zum Abruf im Internet zur Verfügung stehen.

Im folgenden finden Sie eine Liste der verbreitetsten Lederprobleme. Wir bieten zwei Sortierungen zum Nachschlagen an: Erstens nach Ledervariante, zweitens nach Art des Ledererzeugnisses: Möbelleder, Autoleder, Bekleidungsleder oder Leder für Taschen und Koffer.


Lederarten

Gedeckte Glattleder

Offenporige Glattleder / Anilinleder

Rauleder (Nubuk, Büffel, Velours)

Kunstleder, Alcantara


Verwendungsbereiche

Autoleder

Siehe auch den Eintrag Autoleder.

Möbelleder

Bekleidungsleder

Persoonlijke instellingen