Meubelleer

Uit Leder-info.nl

Ga naar: navigatie, zoeken

Volgens de statistieken zijn 30 tot 50% van alle verkochte gestoffeerde meubels met leer bekleed. Om een groot meubelstuk te bekleden zijn al snel 6 tot 7 huiden nodig. Over het algemeen wordt bij het bekleden van meubels gebruik gemaakt van runderleer. Er zijn zeer zeldzame uitzonderingen waarbij schapenleer wordt gebruikt, in de "gewone" meubelzaak zult u dit echter niet aantreffen. Meubels van schapenleer kunt u meestal alleen verkrijgen via niche aanbieders op internet.

Er is niet één soort meubelleer, er zijn vele leersoorten waar meubels mee worden bekleed. Deze onderscheiden zich door het looien, het vervaardigings- en kleurproces en de prijsklasse. Van hoogwaardig anilineleer tot gecoat splitleer of kunstleer, alle materialen worden in meubels verwerkt.

Moebel-pigmentiert-001.jpg Moebel-Schaf-001.jpg Moebel-pigmentiert-003.jpg Moebel-Pull-Up-001.jpg Moebel-Beulen-001.jpg

PU-Leder-003.jpg Chesterfield-005.jpg DeSede-Neck-Sofa-01.jpg Moebel-Pull-Up-002.jpg Moebel-Anilin-002.jpg


Om de verschillende leer kwaliteiten beter te begrijpen, volgt hier een aanbeveling voor de aankoop van nieuwe lederen meubels. Door deze informatie krijgt u een overzicht van de verschillende soorten leer en de mogelijke voor- en nadelen.

Inhoud

Glad leer met een beschermende kleurlaag op het oppervlak (gepigmenteerd leer, semi anilineleer)

Het meest voorkomende leer in de meubelsector is de zijdemat, oppervlak gekleurd glad leer. Dit is altijd rundleer die door een gespoten laklaag een beschermende finish heeft gekregen. Het leer is hierdoor onderhoudsvriendelijk, gemakkelijk schoon te maken en gebruikssporen zijn zeker in het beginstadium eenvoudig wissen.

De kleurlaag kan in dikte variëren. Is de verflaag erg dun, dan wordt het leer met de naam semi anilineleer aangeduid. Het leer is dan iets gevoeliger dan leer dat een dikkere verflaag heeft, maar het leer voelt warmer en zachter aan. Zeer sterk gekleurd leer is autoleer. Als men de "feeling" van meubelleer met autoleer vergelijkt, wordt over het algemeen meubelleer als aangenamer ervaren. Meubelleer wordt echter ook aan meer direct contact onderworpen en daarom is dit aspect bij het kopen belangrijker dan bij autoleer.

Waar in de hogere prijsklassen de nerf van het leer meestal natuurlijk is, wordt het leer in de lagere prijsklassen bijna altijd gestempeld. Dit leidt tot minder afval omdat schade aan de huiden door insecten, ziekte of letsel door het stempelen verborgen wordt en dus ook de "mindere" huiden verwerkt kunnen worden. Dat het leer gestempeld is betekend niet automatisch dat het een "slechter" leer is. Er is ook kwalitatief hoogwaardige gestempeld meubel- en autoleer. Bij "speciale aanbiedingen" moet men voorzichtiger zijn. Hierbij wordt vaak zeer slecht leer gestempeld, of zelfs splitleer gestempeld of beplakt met een folie om zo de "looks" van nerfleer te verkrijgen. Dit is dan ook geen "glad leer" meer, dit wordt meestal echter niet goed aangegeven.

Moebel-pigmentiert-004.jpg Gedeckt.jpg

Moebel-pigmentiert-005.jpg

Typische oppervlak gekleurde leren meubels.
Door de beschermende verflaag is het leer gemakkelijk schoon te maken.


Over het algemeen is donker leer gemakkelijker te onderhouden dan lichter leer. Op licht leersoorten ziet u vuil vanzelfsprekend sneller dan donker leer, ook gebruikssporen vallen eerder op bij lichter leer. Het afgeven van de jeans is bij lichtere leren meubelstukken is een veel voorkomend probleem. Wie kinderen of huisdieren heeft is het misschien verstandiger om donkere meubelstukken te kiezen. Het is echter niet zo dat lichte leren meubels per definitie af te raden zijn.

Fettflecken und andere Flecken sind eher unproblematisch, da das Leder Flüssigkeiten nicht sofort aufsaugt. Ausbleichungen sind nicht so häufig, da die Farbschichten auf dem Leder i. d. R. davor schützen.

Samenvatting: Oppervlak gekleurd gladleer voelen niet zo zacht en warm aan als anilineleer, maar het is een erg robuust en onderhoudsvriendelijk leer. Hoe duurder dit leer is, hoe hoogwaardiger (over het algemeen) de kwaliteit is. Wanneer u een goedkope meubel koopt is de kans aanwezig dat het product een korte levensduur heeft. Bij "speciale aanbiedingen" doet u er goed aan om in de koopovereenkomst schriftelijk laten vastleggen dat het hierbij niet gaat om een gestempeld splitleer of gecoat splitleer. Meubels bekleed met deze leersoorten zijn zeer kwetsbaar en hebben vaak en korte levensduur.

Onderhoudsadvies: Oppervlak gekleurd gladleer is eenvoudig te reinigen en te onderhouden. Er zijn fabrikanten die de klant er terecht op wijst dat een leren meubelstuk onderhoud nodig heeft, er zijn echter ook fabrikanten dat het voldoende is om het leer af en toe met een vochtige doek af te nemen. Dat laatste kan inderdaad voor de wettelijke contractsduur van 2 jaar voldoende zijn, maar wanneer u het leer niet regelmatig reinigt en verzorgd (elke 3-6 maanden in ieder geval de contactzones en daar waar zonlicht terecht komt) zult u eerder last hebben van schade aan het leer en een onhygiënisch oppervlak.

Advies bij vlekken en schade: Vraag altijd op tijd om advies! Wanneer u vlekken, vervagingen, scheuren of breuken in het leer ziet of wanneer andere problemen opspelen vraag dan altijd een gespecialiseerd bedrijf om advies. Hoe langer u hiermee wacht hoe moeilijker het is om te repareren.

Wat u moet overwegen bij de aankoop van nieuwe leren meubelen

Advies

Vaak is het advies bij de verkoop ondermaat. Weinig verkopers van leren meubels kunnen de verschillende leersoorten en de daarmee optredende problemen onderscheiden. De fabrikanten zijn hiervoor medeplichtig, al het leer wordt als onderhoudsvrij aangeduid en als verzorging van het leer raden ze alleen 'het af en toe afnemen met vochtige doen' aan. Deze race naar het meest onderhoudsvrije leer zorgt ervoor dat ieder leersoort wordt aangeprezen alsof het geen problemen kent. Over het algemeen treden problemen niet op binnen de garantietijd, maar daarna worden veel klanten teleurgesteld.

Kopers van glad leren meubels nemen over het algemeen na 5-10 jaar voor het eerst teleurgesteld contact met ons op. Problemen zijn meestal gemakkelijk op te lossen met producten van minder dan 100 euro.

Kopers van meubels van anilineleer melden zich na ongeveer 3-6 jaar. Zij zijn dan nogal teleurgesteld omdat dit type leer duur is en problemen vaak niet goedkoop op te lossen zijn. In ongeveer 30% van de gevallen (bij grootschalige verkleuring of vlekken) moet een professional met bijbehorende kosten nodig om de problemen op te lossen. Alleen bij donker anilineleer is het tarief gunstiger.

Kopers van suède meubels vragen over het algemeen voor het 5e jaar hulp en zijn nogal ongelukkig. Hulp is alleen mogelijk met een lichte ((verspeckungen)). Kopers van meubels van buffelleer bellen na 5 tot 10 jaar, maar zijn meestal niet ontevreden over hun aankoop. Dit type leer wordt echter bijna alleen maar donkere tinten verkocht.

Kopers van Bycast-leder ("PU leer", "Bycast leer", "zadel leer", "Saddle leder" of "pull-up leder") melden zich over het algemeen al na 2-4 jaar en hebben dan onoplosbare problemen of een probleem dat alleen tegen aanzienlijke kosten op te lossen is.

Bovengenoemde statistieken zijn slechts een grove schatting, individuele gevallen zijn sterk afhankelijk van de belasting van het leer. Wordt het leer vaak gebruikt? Staat de meubel in de zon? Wordt er veel op gemorst? Heeft u kinderen of huisdieren? Is het donker of licht leer? Met al deze factoren moet rekening gehouden worden bij de keuze van een leren meubel.

In de Europese Unie geldt een wettelijke garantieperiode van 2 jaar. Wanneer deze periode verstreken is zijn er weinig fabrikanten die nog hulp bieden wanneer problemen optreden. Daarom moet u voordat u een leren meubel koopt goed nadenken over welk leer u wilt kiezen.

Leer normen

De leer normen helpen de klant ook niet echt verder. De normen voor meubelleer zijn vastgesteld door de vereniging van producenten en zijn niet erg streng, of het nu gaat op UV-gevoeligheid, vet gevoeligheid of onderhoudsvriendelijkheid. Zo nu en dan merken we bij klanten dat zij ondanks de aankoop van een meubel die voldoet aan de normen, ze toch na enkele jaren (zonder hun toedoen) met een onooglijk meubel opgescheept zitten.

Natuurlijk zijn er talrijke reparatie producten en reparatie bedrijven die kunnen helpen wanneer problemen optreden. Het is van groot belang tijdig een specialist te raadplegen. Vaak melden meubelbezitters zich veel te laat, terwijl het probleem enkele jaren daarvoor nog makkelijk opgelost kon worden.

Er zijn individuele toegewijde meubelhuizen ( vaak familiebedrijven) die een zeer goede klantenservice hebben. In tegenstelling tot kledings- en tassenproducenten (Bijv. BREE) lijkt er bij meubelproducenten geen concurrentie op basis van klantenservice te zijn. Omdat meubilair niet makkelijk te verzenden is, gaan producenten deze kosten vaak uit de weg. Bij grote meubelketens is de hulp meestal niet zo toegewijd en is het contact vaak anoniem.

Er zijn echter ook producenten die op basis van kwaliteit en ((Vorsicht)) als uitstekend aangeduid kunnen worden. Bijvoorbeeld de meubels van verschillende aanbieders die als "Long Life"-leer verkocht worden zijn vaak ((unempfindlicher)). Klanten die deze meubels kopen bellen ons vaak later en zijn niet ontevreden. Dit type leer zit meestal in de midden prijsklasse.

Ook meubels in het duurdere segment zijn meestal kwalitatief goed. Bij de duurdere aanbieders valt in het bijzonder ((DE SEDE)) op. De zijn zijn zeer hoog, maar dat geldt ook voor de klanttevredenheid. De leer kwaliteit is in vergelijking met andere hoog geprijsde aanbieders blijkbaar erg goed.

Meestal hebben meubels uit het goedkopere segment en speciale aanbiedingen een korte levensduur, maar meubels van van de IKEA zijn bijvoorbeeld erg goed. IKEA klanten zijn meestal erg blij met de prijs-kwaliteitverhouding.

Waar kopen

Wij raden aan om leren meubels altijd te kopen bij lang gevestigde meubelzaken bij u in de buurt. Bij deze zaken krijgt u vaak een toegewijde klantenservice. Het kopen van meubels bij een meubelzaken ver weg van uw woning of op beurzen raden we over het algemeen af. Ook bij aankopen op internet moet u voorzichtig zijn, met name wanneer het telefoonnummer een mobiel telefoonnummer is. Wanneer dit het geval is kunt u er niet zeker van zijn dat wanneer problemen zich voordoen, u nog contact op kunt nemen met de verkoper. Meestal zijn de prijzen op internet zeer gunstig, dus de prikkel om te kopen is hoog. Maar we hebben voortdurend vragen van klanten met problemen na een aankoop via het internet; het ontbreekt dan aan een contactpersoon, de leersoort is niet zoals verwacht etc.

De dikte van het leer

De dikte van het leer heeft, naast de elasticiteit van de vulling van het meubelstuk, invloed op de vorming van vouwen en deuken in het leer. Bij dunner leer ontstaan eerder vouwen en deuken in het zitgedeelte dan bij dikker leer.

Veel klanten gaan ervan uit dat een dikker leer veel langer mee gaat. De reden waarom een leren meubel niet meer mooi of bruikbaar is, is voor mensen meestal een optische reden. Vlekken, tekenen van slijtage, verkleuringen, droge breuken, etc. maken een meubelstuk onbruikbaar. ((Erst wenn die Optik schon lange nicht mehr vorhanden ist, reißt das Leder dann irgendwann ein.)) Een dikker leer scheurt lang niet zo snel als een dunner leer, maar een dik leer dat er armoedig uitziet is ook geen voordeel. We hebben nog nooit vragen gehad over een leer dat te makkelijk scheurt omdat het zo dun is. Runderleer is erg scheurvast. Alleen splitleer scheurt makkelijk in. Wanneer u bij een goedkope aanbieding kunt kiezen tussen "dik" en "dun" kunt u beter het dikke leer kiezen.

Onderhoud

Door regelmatig onderhoud verlengd u de levensduur van het leer. Omdat de schade door gebrek aan onderhoud pas na de garantieperiode optreed, wordt een klant door zowel de producent als de verkoper niet op het onderhoud van leren meubels gewezen. Aan de ene kant is dat zo omdat verkopers een verkooppraatje houden zoals "het leer is hier zo goed, dat heeft geen onderhoud nodig". Anderzijds is er vaak geen kennis voorhanden hoe een bepaald type leer het beste onderhouden dient te worden.

Samenvattend kan gezegd worden dat men, net zoals bij meubels van andere materialen (bv. textiel) of bij het kopen van een auto, geen 100% garantie kan worden gegeven voor een probleemloze levensduur. Ook de duurste auto's kunnen door elektrische problemen stil staan terwijl een goedkope Fiat probleemloos 200.000 km kan rijden. Maar wanneer u bovenstaande adviezen in acht neemt worden mogelijke problemen eerder vermeden.

Verdere informatie

Video over verschillende leersoorten.


Bij vragen over leer, neem contact met ons op!

Copyright foto's, video's en tekst © www.leder-info.nl

Persoonlijke instellingen