Suède

Uit Leder-info.nl

Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

Sùede

Suède is de verzamelnaam voor al het leer met veloursachtige oppervlakken. Het is een oppervlak gesneden leer met een min of meer fluwelen oppervlak. Voordelen van suède zijn een aangenaam warm gevoel en de mooie structuur. Onder suède leer valt onder andere:

 • Suède
  Leer ontstaan na het splitten van een huid, de vleeszijde, een fluweelachtig oppervlak.
 • Nubuck
  Een stevig, aan de nerfzijde geslepen kalfs- of rundleer, met een fluweelachtig oppervlak.

  Ook het naar buiten verwerkte, ongeschikte achterzijde van glad leer, lamsvellen of koevellen staat bekend als ruw leder.
   

  Nubukleder hat einen feineren Flor... ... Veloursleder einen gröberen.
  Nubuck leer (links) heeft een kleinere pool dan velours leer (rechts).

  Nubukleder wird durch narbenseitiges Anschleifen hergestellt.
  Aan de nerfzijde geslepen leer (Nubuck)


  Wild leer

  Wild leer is de verzamelnaam voor leer van dieren die in het wild leven (bijv. herten, rendieren, kangoeroes, antilopen, elanden, buffels, geiten). Wild leer is niet zo gebruikelijk omdat deze in vergelijking met runderen, geiten, schapen en varkens niet in grote aantallen geslacht worden. Daardoor is de bruikbare hoeveelheid huiden niet zo hoog als bij fokdieren. Daarnaast hebben wilde dieren vaker huidziekten, insectenbeten of letsel.

  Naast dat het naar het diersoort verwijst, staat het begrip wild leer ook voor een geruwd oppervlak. Een glad kangoeroeleren motorfiets combinatie, noch een meubelstuk van buffel leer wordt wild leer genoemd.

  In de volksmond wordt de term wild leer voor alle soorten suède gebruikt, ongeacht of het leer van een in het wild levend dier af komt of van een rund, schaap of varken. Daarbij wordt met suède hoofdzakelijk het suède van schoenen, tassen en bekleding genoemd. Bij leren bekledingen krijgen de termen velours leer en nubuck de voorkeur.

  Wie het precies weten wil moet daarom in elk geval altijd goed vragen wat er bedoeld wordt met wild leer.

  Nubuck leer

  De lichtere delen van deze BMW Z1 stoel zijn bekleed met nubuck.

  Zoals gezegd, nubuck leer is een aan de (gladde) nerfzijde geslepen leer. Dit betekent dat het gladde oppervlak van het leder zo sterk opgeruwd wordt dat er een fluwelen oppervlak wordt verkregen. Het leer wordt zeer zacht en het ademend vermogen neemt toe. Het nadeel van dit oppervlak is dat de gevoeligheid voor vlekken aanzienlijk toeneemt. Ook de UV-bestendigheid wordt aanzienlijk verminderd, hierdoor vervaagt Nubuck gemakkelijk.

  Voor nubuck wordt voornamelijk kalfs- en rundleer gebruikt, maar ook geiten-, lams- of hertenleer worden verwerkt tot nubuck. Nubuck leer wordt gebruikt in gestoffeerde meubels, handtassen, kleding en schoeisel. Heel zelden wordt het ook in een autointerieur verwerkt zoals de BMW Z1 of in een Maybach.

  De term "nubuck" komt waarschijnlijk van het Engelse "Buckskin" wat hertenhuid betekent. Door koeienhuid te slijpen verkrijgt het een look vergelijkbaar met een hertenhuid, zodat het de "new buck" werd genoemd. Dit werd uiteindelijk ingekort tot "nubuck".

  In de meubelindustrie was gestempeld nubuck leer in de jaren '80 en '90 wijd verspreid. Er werd dan in het leer een patroon gedrukt.


  Nubuck sofa. Een waterdruppel op "vers" geïmpregneerd nubuck leer. Bij oudere leersoorten laat de impregnering los en dringt de druppel het leer binnen.
  Foto 1: Nubuck sofa.

  Foto 2: Een waterdruppel op "vers" geïmpregneerd nubuck leer. Bij oudere leersoorten laat de impregnering los en dringt de druppel het leer binnen.

  Velours leer

  Met velours leer worden 2 soorten leer bedoeld. De Duitsers kennen 2 soorten velours leer: enerzijds een splitleer welke naar onderen gespleten is (vleessplit) met aan weerskanten een velours-achtig oppervlak. Anderzijds, zoals wij het hier noemen, suède. Dat is de naar boven toe gespeten onderkant (vleeszijde) van een onbehandelde huid. In tegenstelling tot het fluweelzachte nubuck leer is velours leer aanzienlijk ruwer.

  Velours leer kom je in huishoudens het vaakst tegen bij sneakers, maar ook bijvoorbeeld bij werkhandschoenen. In beide gevallen wordt velours leer gebruikt om zijn beschermende en ademende eigenschappen. Velours leer is zeer poreus, zweet kan hier zodoende goed door trekken. Omdat handen en voeten snel zweten heeft het voordelen om het materiaal hier toe te passen.

  Mikroskopische Aufnahme der Oberfläche eines Velourleders. Kaum ein Turnschuh hat nicht zumindest teilweise Veloursleder verarbeitet. Nahaufnahme eines Turnschuhs mit Veloursleder.
  Foto 1: Microfoto van het oppervlak van velours leer.

  Foto 2: In bijna alle sneakers is tenminste gedeeltelijk velours leer verwerkt.

  Foto 3: Close-up van een sneaker met velours leer.

  Ein Stiefel aus Veloursleder. Arbeitshandschuhe sind meist mit Velourleder verarbeitet. Ein Veloursledersessel aus den 50er Jahren.
  Foto 1: Laars van velours leer.

  Foto 2: In werkhandschoenen zit meestal velours leer verwerkt.

  Foto 3: Een velours leren fauteuil uit de jaren '50.

  Hochwertiges Veloursledermöbel von DeSede, Modell "Schlange". Die nach außen verarbeitete Fleischseite eines Lammfells wird auch als Veloursleder bezeichnet.
  Foto 1: Hoogwaardige velours leren meubel van DeSede, model "Slang".

  Foto 2: Een naar buiten verwerkt lamsvel wordt ook velours leer genoemd.

  Verdere informatie

 • Persoonlijke instellingen