Anilineleer

Uit Leder-info.nl

Ga naar: navigatie, zoeken

Anilineleer is in een vat met aniline kleurstoffen door en door geverfd leer. Het is glad leder met open poriën zonder een pigment laag (kleurlaag) op de bovenkant zodat de natuurlijke textuur van de huid nog steeds herkenbaar is. Anilineleer is in de regel erg kostbaar en waardevol. Omdat het geen pigment bevat heeft anilineleer een zachte en warme "touch".

De poriën zijn in anilineleer duidelijk zichtbaar. Anilineleer kan maximaal een afwerking met gripmiddelen of een impregnering krijgen die zo goed als niets afdekken. Anilineleer met volledig open poriën zonder enige bescherming wordt ook wel "zuiver anilineleer" of "zuiver aniline" genoemd.

Naast Anilineleer, die tot de "glad leer" soorten behoort, wordt ook suède als leer met open poriën beschouwd. Vocht kan in suède leer eenvoudig binnendringen.

Anilineleer wordt bijna overal toegepast; als meubelleer, leren tassen, schoenleer of leren kleding. Als autoleer wordt het minder vaak gebruikt. In de auto verwachten gebruikers leer dat gemakkelijk te onderhouden is. Autoleer heeft dus meestal een pigmentatie.


Fibel5.jpg

Dwarsdoorsnede door een glad leer, met en zonder afwerking.


Voor anilineleer komt alleen absoluut foutloos huid in aanmerking, omdat de oppervlaktestructuur van het leer volledig zichtbaar blijft. Leer met verwondingen, tekenbeten of hoorn gaten die in de belangrijkste gebieden van de huid ontstaan is niet geschikt. Omdat vlekkeloze huiden zeldzaam zijn, is anilineleer meestal duurder dan gepigmenteerd leer.

Een waterdruppel op het oppervlak van anilineleer dringt in het leer binnen en veroorzaakt een donkere plek in het leer omdat de poriën van het leer niet afgesloten zijn. Anilineleer is zeer gevoelig voor water- en vetvlekken, alsmede voor verkleuring door zonlicht. In de hand voelt anilineleer warm en wasachtig aan en ziet er mat uit.

Gedeckt.jpg Wassertropfen-002.jpg Wassertropfen-003.jpg Wassertropfen-004.jpg

Figuur 1 toont een druppel water op gepigmenteerde koeienhuid. Het water dringt het leer niet binnen.
Figuren 2-4 tonen hetzelfde experiment met een leer met open-poriën.Pogingen om de naam "anilineleer" te vervangen door "natuurlijk leer", om verwarring te vermijden met de giftige stof aniline, zijn nooit succesvol geweest. Zodoende is "aniline" of "anilineleer" de juiste technische term voor deze leersoort.

Leer met slechts een zwakke pigmentlaag wordt "semi-anilineleer" genoemd.

Video over leersoortenOffenporig-003.jpg Offenporig-001.jpg Anilinoffen.jpg

Microfoto van het oppervlak van een anilineleer. De open poriën van de huid zijn duidelijk te zien.Jacke-Rindsleder-003.jpg Auto-Anilin-01.jpg Sattel-Fahrradl-Brooks-01.jpg

DeSede-Neck-Sofa-01.jpg Schuh-Fleckenränder-01.jpg Louis-Vuitton-Koffer-01.jpg

Anilineleer wordt voor allerlei toepassingen gebruikt; voor kleding, voor auto interieurs, voor (fiets)zadels, voor meubels, voor schoenen,voor tassen en leren bagage, etc.Moebel-Oxidation-002.jpg Ausbleichen-01.jpg Fleckenraender-01.jpg

Anilineleer is kwetsbaar en gevoelig voor bijvoorbeeld voor vetvlekken (links), verbleking (midden) en watervlekken (rechts)

 

Onderscheidende kenmerken

Anilin-Poren-01.jpg Anilin-Poren-02.jpg

Puur anilineleer: de haar poriën zijn duidelijk zichtbaar, er is geen kleur coating op het leer aangebracht

 

Semianilin-Poren-01.jpg E- Zwischenlager Fotoverzeichnis-Firma DATA2-FO Lederarten Semianilin Semianilin-Poren-01.jpg

Semi-anilineleer: haar poriën zijn duidelijk zichtbaar, maar er is een dun laagje verf op het leer aangebracht

 

Pigmentiert-01.jpg Pigmentiert-02.jpg

Gepigmenteerd glad leer: haar poriën zijn nauwelijks zichtbaar, er is een dikke laag verf op het leer aangebracht

 

Pigmentiert-03.jpg Pigmentiert-04.jpg

Gepigmenteerd glad leer: haar poriën zijn niet meer herkenbaar, er is een dikke laag verf op het leer aangebracht

 

Soms wordt leer als anilineleer aangeboden dat in werkelijkheid helemaal geen anilineleer is. Omdat het leer zo gevoelig is ontvangt het soms een beetje pigmentatie. Deze leersoorten zijn dan geen "zuivere aniline" meer, maar in het beste geval semi-anilineleer of zelfs gepigmenteerd leer.

Anilin-falsch-01.jpg Anilin-falsch-02.jpg

Aangeboden als anilineleer, maar duidelijk een gepigmenteerd leer.

Persoonlijke instellingen