Varkensleer

Uit Leder-info.nl

Ga naar: navigatie, zoeken

We onderscheiden het leer van varkens van het leer van wilde zwijnen, dat in de leerindustrie de belangrijkste vertegenwoordiger van varkensleer is. De Europese varken in het bijzonder levert leer dat zeer ruik is aan vet. Niettemin is het meestal vrij duurzaam. Varkens zijn slechts licht behaard. De karakteristieke nerven wordt naast de haar poriën met name bepaald door de ruwe structuur van het oppervlakte weefsel. Het varkensleer wordt met name gebruikt voor de vervaardiging van leren handschoenen van hoge kwaliteit.

Naast lams- en geitenleer wordt varkensleer het meest gebruikt voor de vervaardiging van leren kleding. Alle drie de leer soorten zijn licht van gewicht en niet te warm, zodoende zijn ze ideaal als vrijetijdskleding. Voor leren motorpakken wordt meestal runderleer gebruikt. Dit type leer is duidelijk dikker en sterker en voor veiligheidsoverwegingen de eerste keuze.

Vooral in het goedkopere segment wordt veel gebruikt gemaakt van varkensleer, meestal als suède, maar af en toe ook als gepigmenteerd glad leer. Varkensleer is voor de kledingfabrikant goedkoper dan lamsleer. Varkensleer heeft als nadeel dat het veel minder bestand is tegen scheuren dan lamsleer.

Naast leer voor kleding wordt varkensleer ook vaak gebruikt als voering voor handtassen.

Een suède van het varken. Kenmerkend voor dit leer zijn de goed zichtbare haar kanalen, die zelfs bij suède zichtbaar blijven.
Varkensleer als geëgaliseerd anilineleer. Ook hier zijn de haarkanalen goed zichtbaar.
Kenmerkende poriën van varkensleer uitvergroot.Pekari is de naam voor varkensleer van de huiden van de in het wild levende Zuid-Amerikaanse navelzwijnen. De term "pekari" komt uit het Tupi, de taal van een Zuid-Amerikaanse indianenstam. Het beschrijft iets als: "een dier dat vele wegen in het bos betreedt". Door het leven in het wild zit de huid van de pekari onder de littekens, dit kan als echtheidskenmerk beschouwd worden. Door dat het pekari leer erg flexibel is wordt het veel gebruikt voor waardevolle handschoenen. In zijn natuurlijk habitat is de pekari vanwege zijn aromatische vlees een populaire bron van voedsel.

Door zijn zachtheid is pekari leer populair om verwerkt te worden tot handschoen.
Pekari leer heeft een zeer kenmerkend nerven patroon met groepen van drie haar kanalen.
Een navelzwijn of pekari, hoe deze in het wild aan te treffen is. Image: Fir002, Licentie: GNU 1.2


 

Persoonlijke instellingen